8 Nisan 2013 Pazartesi

Havas İlmi ve Büyü


Havâss sözü son bir, iki yıla kadar bilinmezdi. Tabii ki, bilinmezdi derken konuyla ilgilenen, araştıran ya da uygulayan kimse kastedilmedi. Halk arasında bilinmeyen, unutulmuş bir sözdü. Son bir, iki yıldan bu yanaysa az biraz duyululmaya, konuşma dilinde geçmeye başladı. Bunun nedeni belki insanların yeni bir şey zannederek konuya karşı merak duymaları, belki medyanın, yeni ve ilginç birşey ararken, bazı
yazılarda bu kelime ile karşılaşmaları ve "Havâss diye bir şey de varmış" şeklinde düşünmesi olabilir. Havâss'a karşı yeni yeni uyanan bu ilgi tabii ki, bir söze, isme uyanan ilgidir çünkü Havâss'a karşı duyulan ilgi zaten vardı da insanlar ismini bilmiyorlardı. Bu ani ilgi uyanışı konusuna biraz aşağıda kendime göre bir yorum getirmeye çalışacağım fakat önce Havâss'ın ne ifade ettiğini, bizlere ne anlattığını ve ne olduğunu kısaca görmemizde ya da hatırlamamızda fayda vardır. Önce Havâss'ın kelime olarak anlamını tam olarak bilmemiz gerekir.


HAVÂSS: Bu zaman zaman Havas şeklinde aksansız, son yıllarda televizyon haber spikeri olan, Türkçe bilmeyen cahillerin okuduğu gibi yani düblaj Türkçesi ile okuduğumuz kelimenin, aslında ikinci (A) harfi aksanlı A'dır. Eski Yazı ile iki farklı şekilde yazılır ve farklı anlamları vardır. Burada tabii ki, beş altı sayfa yazı ile bütün Havâss'ı anlatmak gibi bir iddiam olamaz. Sadece Havâss'ın büyücülük olup olmadığını irdeleyebilirim ve aşağıdaki herşey benim kendi Havâss'a bakış açımdır. Yani kimse kabul etmek zorunda değildir. Yukardaki sözlük maddelerinde kelime anlamı olarak Havâss'ın ne olduğunu gördük fakat işin bir de bizleri ilgilendiren yanı var. Havâss bizim için farklı bir kavramı ifade eden bir kelimedir. Bize göre Havâss İslami majikal sistem olmaktadır. Bu açıdan bakınca da bir çok kişi, özdebirbiri ile fazla ters düşmese de, bir çok farklı yorum getirebilmektedir. Bu yorumlara aşağıda yer yer değinebiliriz. Fakat burada çok kestirme olarak birşey söylemek gerekirse, Havâss İslami büyücülük sistem ve geleneğidir.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UA-39302698-1