6 - Tütsüler
Havâss çalışmalarında, her çalışmanın kendisine ait değişik
bir tütsüsü vardır. Bu tütsüler çalışmanın reçetesinde
yazılıdır. Şayet belli bir tütsü tavsiyesi yoksa hoşunuza giden
bir tütsüyü yakabilirsiniz. Hoşunuza giden dediğimiz zaman
da asla çarşıda pazarda bol bol satılan, doğudan ithal edilen o
çubuk tütsüleri kastetmiyoruz. Bu tür tütsüler her zaman
için katışıktırlar (Gene de çok mecbur kalınırsa
kullanılmalarında sakınca yoktur). Bence bu tür tütsüler
Havâss veya değişik bir majikal çalışmadan çok, esrar içilenyerlerde kokuyu yok etsin diye kullanlmak için
hazırlanmaktadırlar.
Evde tütsü yakmanın da pratik bir yolunu bulmak gereklidir.
En geleneksel şekilde mangal yakıp, kömür ateşinde
yakmaktır. Küçük bir mangaldaki, küçük bir ateş bu işe yeter.
Fakat bu durum çoğu apartman ve kişi için fazla pratik
değildir.
Bu şekilde çalışmak isteyip de pratik bir çare
arayanlara şunu tavsiye edebilirim. İçinde kömür
yakabileceğiniz çok ufak bir metalik kap gibi bir şey bulun.
Üç, dört parça kömür koyun ve üzerine de Çemberlitaş
baharatçılarının hepsinde bulabileceğiniz bir tablet Nargile
kömürü koyun. Nargile kömürü kimyasal karışımları olan bir
kömür tableti. Ateşe tutunca hemen yanıyor ve altındakini de
yakıyor. Kimyasal kömür yanıp, altındaki kömürler de tutuşup,
köz halini alınca ateşi çalışma yerinize taşıyabilirsiniz. Fakat
bunu yapmadan önce kömürlerin tamamen yanmış olmalarına
ve bir zehirlenmeye sebep olmayacaklarına dikkat
etmelisiniz. Yakma işlemi, az kömür kullanacağınız için
rahatlıkla bir mutfak havalandırmasının altında yapılabilir.
İkinci sistem daha basittir. Küçük bir, taşınabilir tüpgaz
ocağı alın. Ateşini çok kısık yakın ve üzerine düz bir teneke
koyun. Tütsülerinizi bu tenekenin üzerine koyun ve ağır ağır
yakın. Tütsülerin çoğu bu şekilde istenen yavaşlıkta
yanabilirler. Hatta erimesi olmayan, tahtadan, ödağacı gibi
şeyler bile bu şekilde yakılabilirler. Aynı tenekeyi, değişik
büyüler, biberler ve akla gelen herşeyi yakmakta da
kullanabilirsiniz.
Üçüncü sistem tüpgaz ocağı yerine küçük bir elektirikli ocak
kullanmaktır. Bu yakınızda bir yerde olur ve gereken yanma
sağlandıktan sonra rahatlıkla düğmesini kapatabilir ve
gerekince yeniden açabilirsiniz. Bu Bölümü sonlandırdaman
önce, yukarda bahsedilen misk, safran ve gereken tütsüler
için gereken malzemelerin Baharatçılarda satıldığını
söylemeliyim fakat pazar yerlerinde açılan ve gıda
maddelerine yönelik baharatçılarda değil. Bunları mesela
İstanbul'da Çemberlitaş baharatçılarında bulabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder