9 Nisan 2013 Salı

7- Kitaplar

 Havâss'la pratik amaçlarla ilgileniyorsanız bazı kitaplara şiddetle ihtiyacınız var demektir. Bunların en başta geleniyse iyi bir Kur-an mealidir. Kur-an meali: Aslında mevcut Kur-an mealerinin hepsi güvenilir seviyededir fakat mealden meale bazı anlatım ve meali hazırlayan kişilerin anlayışlarından gelen farklılıklar vardır. Bu yüzden de okuyan kişinin anlayış ve zevkine göre bir Kur-an mealinin iyi olup, olmaması değişebilir. Örnek olarak ben Diyanet mealini sıkıcı buluyorum. Buna karşılık Abdülbaki Gölpınarlı mealini zevkle okuyup, onunla çalışma yapabiliyorum. Bu gibi şeyler kişisel zevke göre değişir. Yine de söylemek gerekirse çoğu mealde, çeviriyi yapan kişi kendi anlayış ve yorumunu, dip not olarak bile değil, sanki ayetin çevirisi oymuş gibi meale katmaktadır. Bu gibi karıştırmalar olmadan en düz çeviri Yaşar Nuri Öztürk mealidir. Arapça Kur-an: Kur-an meali gereklidir dedim fakat ondan da gerekli olan bir tane Arapça Kur-an sahibi olmaktır. Havâss'ın büyük kısmı ayet ve esmaların okunması kadar yazılmalarına da dayanır. Bir ayeti yazmak ya da onun ebced tutarını bulmak için başvurulacak en güvenilir kaynaksa bir Arapça Kur-an'dır ve bu kitabın mutlaka elaltında bulundurulması gerekmektedir. Türkçe harflerle yazılmış, Arapça Kur-an: Bu tür bir Kuran, Arapça Kur-an'ı duraklamadan, kekelemeden ve tereddüde düşmeden okuyabilecek kadar Arapça okuyabilen kimseler için gerekli değildir. Fakat siz şayet, Arapça Kuran'ı çat pat sökebiliyor ya da hiç okuyamıyorsanız bir tane de Türkçe harflerle yazılmış, Arapça Kur-an'a ihtiyacınız var demektir.




 Yine de söylemek gerekir ki, Havâss'la ilgilenip, pratik yapmak isteyen bir kimse, Arapça öğrenmese de olur, olabilir. Fakat hiç değilse Arapça Kur-an'ı rahatlıkla söküp, okuyabilecek durumda olmalıdır. Dolayısıyla burada tavsiye ettiğim, Türkçe harflerle yazımış, Arapça Kur-an sadece yeni başlayan, meraklı kimseler içindir. Osmanlıca, Türkçe sözlük: Sözlükler, İmlâ kılavuzlarından çok farklıdırlar. İmlâ kılavuzlarında sözlüklerde de olmayan bir çok kelimenin yazılış şekli gösterilir. Buna karşılık sözlük, kelimelerin anlamlarını açıklar. Çeşitli büyüklükte ve fiyatlarda bir çok Osmanlıca, Türkçe sözlük mevcuttur. Bu konuda hiç düşünmeden en büyük ve pahallısını almalısınız. Havâss kitapları: Elinizde ne derece doğru olduğuna inandığınız bir kitap olursa olsun mutlaka bütün bulabildiğiniz Havâss kitaplarını gözden geçirmeniz gerekir. Bir kitabın, dünyanın en uydurma kitabı, yazarının da en bilgisiz adam olduğuna bile inansanız o kitabı görmeniz gerekir. Belki o kitapta hiç birşey bulamazsınız fakat belki de, yazarının bile farkında olmadığı çok önemli şeyler yakalayabilir veya o kitapta okuduğunuz birşeyin yaptığı çağrışımla, elinizdeki bilgileri de birleştirerek yep yeni birşey keşfedebilirsiniz. Bu yüzden hiç bir kitabı hafife almamanız gerekmektedir.



 Bununla beraber aptal bir inangaç da olup, okuduğunuz her saçmalığa da inanmamalısınız. Bu tür kitaplar yanlışlar, eksiklikler ve uydurma hurafelerle doludur. Bunu da unutmamalısınız. Bugün Türkiye'de, Türkçe harflerle basılmış bir sürü kitap vardır. Bunlardan sadece üç tanesi çok tanınmıştır. Mesela bunlardan birisi vefkler hakkında bilgi veren tek kitaptır fakat aşağıdaki vefkler kitabı bölümüyle de karşılaştırırsanız göreceksiniz ki vefk konusu, söz konusu kitapta tamamen eksik ve çalışmaz şekilde verilmiştir. Bir diğeri ise ilk bakışta tamamen anlaşılmaz gelen Şemsül maarif'tir. Şemsül Maarif'in Arapçasının bile, hatta Araplar tarafından bile kolay anlaşılacağını sanmıyorum. Üstelik Türkçe çevirisi de korkunç derecede hatalıdır. Fakat bir kaç yılınızı yoğun çalışmalarla geçirmişseniz kitaba farklı gözle bakacak ve o kötü çevirili kitapta bile ilk yıllarınızda hiç farketmediğiniz yüzlerce şey göreceksiniz. Herhangi bir Havâss kitabını ve mesela bu okumakta olduğunuz kitabı bir yere atar ve arada hiç bir çalışma yapmadan, bir, iki yılda bir bakarsanız hiç birşey olmaz. Fakat devamlı olarak pratik yaparsanız ve bir kitaba yılda bir defa bakarsanız farkedersiniz ki, o kitaba her bakışınızda yeni bir şey, önceden hiç farketmediğiniz yeni bir şey görüyorsunuz. En kötü ve işe yaramazı bile olsa bir Havâss kitabına bakıldığı zaman, yeni başlayan bir kimsenin gördüğü ile on yıl çalışma yapmış birisinin gördüğü farklı şeylerdir. Bu yüzden de bir kitabı okuyup, onda ne olup, olmadığını anladıktan sonra, onu bir yana atmamalı ve geçen yıllar içinde, zaman zaman baştan gözden geçirmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UA-39302698-1